5G çağında ULAK'ın ürünleri sektörlerin ihtiyacını yerli çözümlerle karşılayacak
Banner Image

07.04.2023

5G çağında ULAK'ın ürünleri sektörlerin ihtiyacını yerli çözümlerle karşılayacak

ULAK Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tüfekci, "5G'nin hayata geçmesiyle birlikte eğitimden sağlığa, ulaşımdan endüstriye kadar tüm sektörlerin ihtiyacı olacak 5G çözümler, yerli ve milli olarak sunulacak." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ULAK Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celal Sami Tüfekci, bilişim sektöründeki hızlı gelişmelerle yaşanan köklü değişimin, AR-GE faaliyetleri ve teknolojiye olan taleple birlikte iletişim teknolojilerinin dönüşmesine olanak sağladığını söyledi. Bu durumun gerek altyapıda gerekse uygulama alanlarında bütünleşik, entegre çözümlerin geliştirilmesinin kapısını araladığını anlatan Tüfekci, literatürde dördüncü nesil iletişim ağlarına verilen isim olan 4G'nin, Türkiye'de daha gelişmiş bir sürümü olan "LTE Advanced"in kullanılması sebebiyle 4,5G olarak ifade edildiğini dile getirdi.

ULAK'ın, sektördeki güncel gelişmeleri yakından takip ederken müşteri ve pazar analizini de gerçekleştirdiğine dikkati çeken Tüfekci, böylece katma değeri yüksek, sürdürülebilir, yenilikçi, çevreye duyarlı ve enerji verimliliği yüksek teknolojileri üreterek global pazarda konumlandırdıklarını ve ihracat faaliyetleriyle ülkenin 2023 yılı ihracat hedefleri ve ekonomik hedeflerine katkı sağlamak üzere çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı. Tüfekci, şöyle konuştu: 

"5G için devam eden çalışmalarda hem 4,5G teknolojisinde kazanılan derin bilgi birikimi, yazılım ve ürün geliştirme tecrübesi kullanılıyor hem de mevcut 4,5G altyapısı, ürün ve komponentlerinin kullanılabileceği bir strateji uygulanıyor. Bir yandan dünya standartlarında patent üretme çalışmaları ULAK ekipleri tarafından sürdürülürken bir yandan da 5G'nin önemli teknolojilerinden kabul edilen ULAK'ın geliştirdiği Yazılım Tanımlı Ağlar ve Ağ Fonksiyonlarının Sanallaştırılması teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı MİLAT Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi (MAYA) şu anda çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sahada kullanılıyor. MİLAT, aslında 5G'nin temel özellikleri, temel kazanımları olan, yazılım tanımlı ağ ve sanallaştırılmış fonksiyonlar konseptini barındırıyor. Bu proje kapsamında yerli olarak tasarlanan algoritma ve yazılımlarla, en üst düzeyde bilgi güvenliği sağlanması hedefleniyor. 5G'nin hayata geçmesiyle birlikte de eğitimden sağlığa, ulaşımdan endüstriye kadar tüm sektörlerin ihtiyacı olacak 5G çözümleri, bu çalışmalar sayesinde yerli ve milli olarak sunulacak."